ARHIEPISCOPIA TOMISULUI
BIROUL DE COMUNICARE ŞI RELAŢII MASS-MEDIA
TEL. FAX. 0241 611201

În seara zilei de luni, 19 mai, Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc a sărutat Brâul Maicii Domnului, ţesut şi purtat de cea care l-a adus pe lume pe Mântuitorul Hristos.

Condus de măicuțe de la mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, arhimandritul Arsenie Papacioc s-a rugat Maicii Domnului, după cum a spus preacuvio?ia sa „pentru pace pe pământ şi înmulţirea darurilor tuturor celor ce îşi îndreaptă paşii către cinstitul odor.” După smerita sa închinare, a zăbovit preţ de câteva minute lângă sfânta raclă şi, alături şi de Înaltpreasfinţitul Teodosie şi de părintele arhimandrit Andrei, au binecuvântat pelerinii ce s-au învrednicit de acest dar.

Viaţa părintelui Arsenie, trăită în sfinţenie, a făcut ca duhovnicul de la Malul Mării să fie recunoscut ca una dintre candelele vii ale Ortodoxiei. În cuvântul său simplu, dar extrem de profund, a spus celor ce se roagă Maicii Domnului: „Dragii mei, atât cât poate Dumnezeu cu puterea, poate şi Maica Domnului şi rugăciunea. Cred că nu poate să spună cineva că a cerut ceva Maicii Domnului şi nu a primit. Acum Maica Domnului a venit între noi pentru vrednicia Înaltpreasfinţitului Teodosie. Maica e pururi cu noi, dar acum o putem simţi, o putem pipăi, prin Brâul său. Rugăciunea Maicii Domnului poate orice. Nu ne cere decât să recunoaştem că este Mama lui Dumnezeu. Deci, omenirea ar putea fi vinovată că neglijează relaţia de iubire cu Maica Domnului. Maica Domnului este aşa de plină şi totală încât nu putem decât să-i zicem: Iartă-ne că nu te putem înţelege, dar te iubim. Dacă ar fi să mai îmi doresc să trăiesc la această vârstă înaintată (peste 6 ani fac 100 de ani), vreau să trăiesc doar să o iubesc pe Maica Domnului, cea care este prezentă în inimile fiecăruia.”

Celor de faţă le-a oferit şi un cuvânt duhovnicesc despre îngăduinţă şi iubire.

În 5 zile, peste 150 de mii de credincioşi au sărutat Brâul Maicii Domnului. Conform datelor furnizate de către Jandarmeria Română peste 150 de mii de credincioşi au sărutat racla cu Brâul Maicii Domnului.

Se preconizează că, în aceste ultime două zile, numărul acestora va depăşi 250 de mii.

Credinţa românilor şi evlavia faţă de cea care L-a adus în lume pe Mântuitorul Hristos, au făcut ca în aceste zile, Constanţa să fie numit oraşul Maicii Domnului. Pelerini din toate colţurile ţării, precum şi din Bulgaria, au venit la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului pentru a se împărtăşi din sfinţenia acestor zile.

Manifestarea, organizată de Patriarhia Română prin Arhiepiscopia Tomisului, îi are ca sprijinitori în acest sfânt demers, pe delegaţii Mitropoliei Demetriadei din Grecia.

Programul următoarelor zile:

  • Sfântul Odor rămâne spre închinare până în zorii zilei de 22 mai.

Racla cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost adusă în ziua de 15 mai la Mangalia de la mănăstirea Panaghia Kato Xenia din Volos – Grecia, de către o delegaţie a Mitropoliei Demetriadei condusă de Arhimandritul Hristodulos.

(Liliana Naclad,
Inspector pe probleme de presă
– Arhiepiscopia Tomisului