ARHIEPISCOPIA TOMISULUI
BIROUL DE COMUNICARE ŞI RELAŢII MASS-MEDIA
TEL. FAX. 0241 611201

Aseară a debutat, la mănăstirea Dervent (judeţul Constanţa), a treia ediţie a Taberei internaţionale de creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină”. Tabăra se va desfăşura în perioada 10-30 iulie 2008, reunind aproximativ 20 de artişti plastici din ţară (Alba, Deva, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Constanţa – mănăstirea Dervent) şi din străinătate (SUA, Bulgaria, Serbia, Franţa), grupaţi pe două secţiuni: pictură şi sculptură.Organizatorii taberei sunt: Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent (judeţul Constanţa), Consiliul Judeţean Constanţa, Muzeul Dunării de Jos, Filiala Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici şi Ministerul Culturii şi Cultelor. Rezultatele ediţiilor anterioare au făcut ca finanţarea să fie preluată şi de Ministerul Culturii şi Cultelor.

În data de 31 iulie 2008, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la vernisajul expoziţiei care va pune în valoare rodul activităţii artiştilor plastici din cele 10 zile ale taberei internaţionale.

Din cuvântul Părintelui Andrei Tudor, stareţul mănăstirii Dervent, adresat celor prezenţi la deschiderea Taberei internaţionale de creaţie, am reţinut: „IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis binecuvântarea pentru începerea acestei tabere şi rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca pe lângă priceperea dumneavoastră, să trimită Harul şi Luminarea Sa, ca lucrările să aibă şi un mesaj creştin şi o vibraţie spirituală pentru cei care le vor admira, fie aici în curtea mănăstirii sau în incinta muzeului, fie acolo unde vor ajunge aceste lucrări. Trebuie păstrat specificul creştin al acestei tabere, vorbim de Dunarea şi Dobrogea creştină, vorbim de o simbioză şi de o unitate între apa care scaldă de veacuri pământul Dobrogei. Iată că acum încercăm o simbioză între artiştii plastici şi monahii din mănăstirea Dervent, dar şi între credinţa şi arta pe care dumneavoastră o slujiţi aşa cum noi slujim credinţa. Anul trecut, unul din artiştii plastici s-a alăturat obştei mănăstirii, urmând ca şi în acest an să participe la această tabară.”

Cuvântul rostit, cu aceeaşi ocazie, de Alice Dinculescu, critic de artă şi director al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici – Constanţa I:„Povestea taberei începe în urmă cu trei ani dintr-o întâlnire fericită care s-a petrecut între reprezentanţii unor lumi în care existăm cu toţii, lumea creatorilor de artă, e vorba de Ernest Budeş, lumea cercetătorilor pasionaţi în tot ceea ce înseamnă straturi de cultură, istorie şi civilizaţie, am numit pe domnul arheolog Marian Neagu şi lumea de care de când ne naştem şi până murim şi după aceea avem nevoie, o lume a spiritualităţii creştine, este vorba despre părintele stareţ Andrei.

Această întâlnire, care în mod cert nu a fost întâmplătoare, a stat la baza naşterii ideii. Tabara a pornit ca un act de curaj, credinăţ şi încredere pentru că este vorba despre arta contemporană.

E o tabară propusă de obştea mănăstirească, în premieră pentru România, o tabără ale căror lucrări adunate vor constitui un nucleu patrimonial muzeal. Vedeţi că el a început deja să se adune. Deocamdată am ajuns la cifra de 50 de lucrări. Lucrările se vor acumula. Mănăstirea Dervent şi-a propus să prezinte în spaţiul muzeal special amenajat o colecţie patrimonială de artă contemporana românească.

Bisericii Ortodoxe Române ar putea să-i revină sarcina şi purtătoarea ideii şi transpunerii sale în practică a ceea ce înseamnă credinţa prin artă, a ceea ce înseamnă a cunoaşte lumea prin intermediul actului, creaţiei artistice.

Constituirea colecţiei, care are toate şansele să devină o lume muzeală extraordinară aparţinând artei contemporane româneşti, şi, iată, ea este reprezentată în cadrul unei mănăstiri ortodoxe, a reuşit să convingă, astfel încât această a treia ediţie a taberei Dunărea şi Dobrogea creştină a fost preluată spre finanţare de către Ministerul Culturii şi Cultelor din România, fapt care o acreditează şi o situează în zona taberelor importante care se organizează la ora actuală în ţara noastră. Pictura şi sculptura se vor integrate în tot ceea ce înseamnă lumea creştină a Ortodoxiei româneşti.”